Structura sistem pneumatic

Structura unui sistem pneumatic simplu este format din cateva componente, un generator de energie, aer, in cazul nostru un compresor, acesta genereaza energia pneumatica necesara pentru buna functionare a sistemului pneumatic, compresorul trebuie sa asigure o presiune constanta in instalatie, in cele mai multe cazuri sistemele pneumatice din fabrici lucreaza cu o presiune de 6-8 bar.

sistem pneumatic

Urmatoarea componenta necesara intr-un sistem pneumatic este unitatea de preparare aer, aceasta este foarte necesara pentru filtrare aerului, reglarea presiunii si lubrifierea aerului, lubrifierea este necesara pentru a prelungi viata echipamentelor aflate pe instalatie, asigurand si buna functionare a echipamentelor. Aceasta structura poate fi modificata in functie de aplicatie.

Distribuitorul pneumatic este necesar pentru dirijarea fluidului (aerului) sub presiune, in acest fel controleaza sensul de miscare al sarcinii antrenate de piston (cilindru pneumatic) si/sau oprirea acestuia

Droselul este o alta componenta din acest sistem pneumatic deoarece in functie de reglajul lui, pistonul poate iesi sau se poate retrage cu o viteza potrivita aplicatiei.

Cilindrul pneumatic, este componenta care transforma energia pneumatica de intrare in luru mecanic util. Cilindrul poate produce o cursa de X mm, in functie de nevoi. O caracteristica pentru acesti cilindri este modul lor de functionare, acestia pot avea franare pe capete, adica la capat de cursa pistonul nu loveste brusc in camasa constructiva ci ajunge mai lent.  Cilindri pot fi si magnetici, daca e nevoie ca tija sa iasa din cilindru pana la jumatatea cursei normale, se poate instala un senzor cilindric, senzorul detecteaza magnetul si da comanda la releul distribuitorului blocand cilindru la cursa dorita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *