Introducere in pneumatica

Si sa incepem cu o mica descriere a acestei tehnologii.

Tehnologia pneumatica si cea hidraulica au la baza concepte mecanice aproape identice, diferenta dintre ele este in modul tehnologiei de realizare. Diferentele rezulta din natura diferita a fluidului de lucru utilizat, caracterizat printr-o puternica compresibilitate fara de lichidele folosite in transmisiile hidraulice. In acest fel, aplicatiile pneumatice industriale folosesc o presiune de lucru uzuala sub 10 bar, iar aerul comprimat folosit in aceste aplicatii este evaluat direct in atmosfera, fara nici un efect secundar neplacut!

Rapida dezvoltarea industriala a fost benefica tehnologiei pneumatice care tine pasul cu aceasta cerere de productie cat mai eficienta si mai intensa. Mecanizarea si automatizarea sunt o necesitate absoluta in toate domeniile industriale iar conceptul de integral tehnologic care se bazeaza pe realizarea comenzii si folosirea aerului comprimat pentru generarea puterii cedeaza teren conceptului conceptului care leaga elementele de comanda electronica de cele de executie pneumatica. Aceasta asociere de tehnologii este facuta cu scotul de a acumula avantaje oferite de fiecare dintre ele pentru eficientizarea comenzilor si a puterii.

Sistemele pneumatice automate, in general, au o structura formata din o parte operativa, una de comanda si un pupitru.

Partea operativa combina elementele de actionare de tip electric, pneumatic si/sau hidraulic diferenta este folosirea elementele mecanice pentru efectuarea actiunilor intr-o ordine oorganizata.

Partea de comanda este responsabila de derularea ciclului de functionare furnizand semnale de comanda electrice sau pneumatice catre elementele de preactionare.

Pupitrul este folositor pentru gruparea butoanelor, elementelor de semnalizare si panourile utila pentru punerea in functiune a sistemului sau alte comenzi ale sistemului dar si pentru opriri de urgenta.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *