Sisteme pneumatice cu automate programabile

Subsistemul de comanda este format dintr-o unitate de comanda si un bloc electronic. Unitatea de comanda poate fi compus din dispozitive electronice (calculator, automat programabil sau microcontroler), relee electromagnetice si elemente logice pneumatice.

Automatele programabile sunt foarte utile pentru un sistem pneumatic deoarece pe baza unor programe concepute de utilizator pot efectua anumite comenzi, regla aplicatia, vizualiza starea procesului functional, identificarea si semnalizarea diferitelor defectiuni. Acest automat programabil poate comunica cu alte structuri de control prin retele standardizate.

Sistemul de comanda pentru foarte multe aplicatii se invarte in jurul unui microcontroler. In ziua de astazi este cea mai eficienta solutie pentru controlarea unui sistem pneumatic, bineinteles pretul redus al acestuia este foarte important pentru a scadea pretul de productie.

Blocul electronic adapteaza semnalele de comanda furnizate de unitatea de comanda la nicelul cerut de sistemul de actionare si de semnalele furnizate de blocul de senzori, in acest fel acestea sa fie utile pentru unitatile de comanda. Blocul electronic poate realiza si alte functii suplimentare si anume poate sa asigure protectia sistemului, setare si afisare anumiti parametri fucntionali si multe alte functii.

Releele electromagnetice in cazul sistemelor de actionare simple este mijlocul traditional pentru constructia circuitului cablat de control.

Elementele logice pneumatice sunt folositoare in sistemele mai mic, de mici dimensiuni, daca se doreste ca sistemul sa fie pur pneumatic din considerente de ambianta si anume pericol de explozie, incendiu sau umiditate si bineinteles din cauza costurilor.

In blocul de senzori se gasesc senzorii si traductoarele necesarea pentru o functionare optima a sistemului, in functie de informatiile furnizate de acest bloc unitatii de comanda pentru a lua decizii in timp real, dupa un program prestabilit.

In sistemele pneumatice se pot intalni traductoare si senzori care sunt utili pentru detectarea unor obiecte din spatiul de lucru (proximitate), marimi mecanice (pozitie, viteza acceleratie, forta, moment, deplasare etc), marimi specifice mediului de lucru, a fluidului (presiune, debit, temperatura, diferenta de presiune etc).

Elementele de intrare pot fi pneumatice sau electrice iar natura lor este intotdeauna dependenta de tipul unitatii de comanda.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *