Uzura unui sistem pneumatic

Uzura tehnica a unui sistem pneumatic se poate defini ca fiind degradarea progresiva a unei piese sau a sistemului in general prin modificarea dimensiunilor, modificari datorate unei utilizari de lunga durata, in conditii si medii de lucru mai mult sau mai putin corespunzatoare.

De multe ori, instalarea unui sistem pneumatic poate fi facuta in locuri in care durata de viata a pieselor poate scadea foarte repede, acest lucru ducand la incetinirea fluxului de productie si/sau oprirea lui.

Va oferim cateva sfaturi pentru a evita deteriorarea echipamentelor montate in sistemul pneumatic, situatii intalnite de-a lungul timpului la cei care au de a face cu aceasta ramura a industriei.

NU este indicat ca instalatia pneumatica sa functioneze intr-un mediu care are contact si in care se gasesc:
– gaze corozive
– chimicale (de obicei solventi organici)
– apa de mare
– apa
– abur
– gaze explozive (indicat a se adopta solutii anti-explozie cum ar fi bobine AntiEX – antiexplozie)

NU este indicat ca echipamentele pneumatice sa fie instalate in locuri unde nivelul de oscilatii si impact este foarte mare, fiecare piesa, conform testelor producatorilor, este testata la diferite medii de lucru, niciodata cele ideale!, la un ciclu de lucru foarte mare, pentru a observa rezistenta de uzura, aceste aspecte legate de intensitatea si ritmul de lucru sunt specificate in fisele tehnice ale fiecarui produs. In aplicatiile in care se folosesc echipamente care sunt supuse oscilatiilor sau impactului, acestea sunt special concepute pentru acest lucru.

NU este indicat ca piesele sa fie instalate in apropierea surselor de caldura, in caz contrar este indicat a se folosi metode de protectie. Daca nu se poate evita acest lucru, echipamentele trebuie echipate cu garnituri/mansete rezistente la temperaturi inalte, acelasi lucru este valabil si pentru folosirea echipamentelor la temperaturi scazute, aici intervine si urmatorul factor de eliminare a umezelii din instalatii (montare de filtre pe instalatie) pentru prevenirea inghetarii echipamentelor.

NU este indicat ca pistoanele pneumatice (cilindri) cu magnet sa fie folosite in medii cu un camp magnet puternic, acest lucru poate afecta buna functionare a senzorilor care sunt instalati pe corpul cilindrului.

Pentru folosirea unui sistem pneumatic in conditii optime si evitarea deteriorarii pieselor este indicat ca aceste piese care au contact cu medii umede si mult praf sau cu picaturi de apa, ulei, emulsie taiere si sau alte lichide este indicat a se lua masuri de protectie a echipamentelor.

Filtrele montate pe instalatii prelungesc viata echipamentelor pneumatice prin oprirea umezelii si a prafului din jurul echipamentelor.

Lubrifierea instalatiei cu ulei pneumatic este importanta deoarece uzura produsa prin frecare este foarte mult diminuata.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *